Det skal du vide om efterværnstilbud til børn og unge
Man hører ofte om, hvordan udsatte børn og unge har svært ved at komme på rette fode, og næsten alle har kendt et udsat barn eller ung, der måske aldrig er kommet på rette fode. Heldigvis er der sket en positiv udvikling de seneste år, og der er i dag meget større mulighed for at hjælpe udsatte børn og unge. Det gælder både under og efter. Tilpasset efterværnstilbud er en af de initiativer, der er sat i gang for at hjælpe udsatte børn og unge. Efterværnstilbud er specielt fokuseret på at hjælpe børn og unge med at blive reintegreret i samfundet og komme godt videre. Vi har her samlet alt hvad du skal vide om tilpasset efterværnstilbud til børn og unge.
Fokuseret efterværn
Som navnet også hentyder til, så fokuserer efterværn på at værne om den unge og hjælpe dem videre i deres liv. Det vil sige, at den har en række praktiske fokuspunkter. Herunder blandt andet ting som at holde orden, lave mad, spise sund mad og lave et budget. Selvom det kan virke som små ting for nogle, så er det lige præcis sådan nogle ting, der kan være svære. Derudover så fokusere efterværnstilbuddet også på at skabe et godt og sundt netværk, hvilket kan være i form af en daglig beskæftigelse og andre sociale arrangementer. Til sidst så hjælper det den unge med rådgivning omkring deres videre vej i livet, hvilket både kan være i form af uddannelse eller jobmuligheder.
Grundlaget for efterværn
Det kan være svært at komme på rette fode igen selv, og det er derfor at efterværnstilbud er så vigtigt. Grundlaget for efterværnstilbud er, at det skal hjælpe barnet eller den unge med en såkaldt “genfødsel”. Denne “genfødsel” sker i form af en ændring i synet og troen på dem selv. Derudover er det vigtigt, at det er tilpasset den unge selv. Det handler netop ikke om at kontrollere barnet, eller den unges liv, men hjælpe dem i form af rådgivning og støtte. Barnet eller den unge skal altså føle erkendelse, medindflydelse og ejerskab over deres eget liv, og de skal selv forholde sig til deres liv, og tage ansvar over deres eget liv. Målet er altså at give barnet eller den unge redskaber til selv at kunne leve deres liv, og tage de rette beslutninger. Derudover er det tilpasset, så barnet eller den unge får lige præcis den hjælp og rådgivning, som de har behov for.