Sådan håndterer du koncentrationsbesvær hos barnet

Koncentrationsbesvær er en almindelig udfordring, som mange børn oplever på et eller andet tidspunkt i deres tilværelse. Det kan skyldes en række faktorer, lige fra mange sanseindtryk eller dårlig søvn til ADHD og meget mere. Men uanset årsagen kan koncentrationsbesvær være frustrerende og påvirke livet i skolen og fritiden, og altså dermed allerede livskvaliteten fra en ung alder. Heldigvis er der nogle trin, du kan tage for at håndtere dette problem. I dette indlæg vil vi give dig nogle nyttige tips til at forbedre koncentrationsbesværet.

Identificer distraktioner

For at forbedre koncentrationsbesværet er det vigtigt at identificere, hvad der afleder dit barn fra det forestående arbejde eller opgaver. Det kan være alt fra rod i omgivelserne til støj og de mange andre børn i nærheden. Så snart man har identificeret disse distraktioner, kan man begynde at arbejde mere med dem, så man fremadrettet bedre kan undgå at falde i fælderne, hvormed man kommer til at forstyrre sig selv og andre endnu mere.

Træn sammen 

Det er muligt for mange børn at fastholde koncentrationen, når det drejer sig om emner, de elsker og holder af. Sværere bliver det, når det pludselig drejer sig om noget, der ikke umiddelbart har deres interesse. Her kan det være en god idé at træne sammen. Det kan man som forældre f.eks. gøre ved at spørge ind til de ting, man ser, når man er sammen. Tag en ting som en gåtur i skoven: spørg her ind til, hvorfor mon fuglene kan flyve og hvad de laver. På den måde kan I sammen tage afsæt i et emne og træne at fastholde snakken i den ramme. Dyrk det undersøgende og lad barnet forstå, at man kan finde ud af meget mere ved at stille spørgsmål og fordybe sig – gerne sammen.

Øv mindfulness

Mindfulness og meditation kan også hjælpe dig med at forbedre den pågældende koncentrationsbesvær. Det er en teknik, der hjælper dig med at fokusere på det øjeblik, du er i, og undgå bekymringer og distraktioner. Enkle øvelser som dyb vejrtrækning og kropsmeditation kan have en positiv effekt på din koncentration og produktivitet. Det lyder måske som noget, der er meget abstrakt for et barn, men flere skoler praktiserer periodevis mindfulness, hvor børnene skal træne at ligge på gulvet og bare være til stede i roen.

Få mere motion

Fysisk motion kan også bidrage til at forbedre koncentrationsevnen. Når man træner og brænder krudtet af, øges blodtilførslen til hjernen, og man får mere ilt og næringsstoffer. Dette kan hjælpe med at øge kreativiteten og produktiviteten og reducere stress og ophobet energi, som kan forringe koncentrationen.

Spis også sundt, da kosten også har en afgørende rolle for ens koncentrationsevne. Pas på med sukker i mængder, der kan give hyperaktivitet. Barnet skal naturligvis have lov til at nyde livet, som andre børn, men hav ekstra fokus på den sunde madpakke og god mad, som ikke skaber mere ukontrollerede udsving i barnets blodsukker, hvormed de berømte ’spikes’ først overstimulerer barnet og dernæst resulterer i et ’crash’, hvor energien er væk og barnet risikerer at bliver overtræt og lettere ked af det m.m.