Skal du have en gnaver som dit næste kæledyr?

Dine børn har plaget dig om at få en hund, en hest eller måske endda geder, siden de først lærte at tale, og du kan egentlig også godt selv se det charmerende i at få lidt dyreliv ind i hjemmet og samtidig lære din børn noget om at tage ansvar og passe på andre. Problemet er bare, at I bor i en treværelseslejlighed i centrum af byen i et boligkompleks, som ikke tillader at I holder større husdyr – og da slet ikke en hest.

Du kunne i stedet overveje, om en lille, sød og uskyldig gnaver ikke var noget for jer.

Små og store gnavere

Der findes selvfølgelig både små og store gnavere, men hvis dit udgangspunkt er, at du egentlig ikke har den bedste plads hverken ude eller inde, vil en lille art være det mest essentielle. Her kan I for eksempel købe en hamster, marsvin, dværghamster eller en sød lille mus.

Hvis du har egen have og plads til at have en større gnaver boende, er der muligheder som for eksempel kaniner og dværgkaniner – I kan måske endda købe flere, så de har legekammerater i hinanden.

Hav det rigtige udstyr

Inden du køber dyret, skal du dog sørge for, at du har alt det nødvendige udstyr. Dette vil i langt de fleste tilfælde inkludere bur, gnaverhuse, madskål, drikkeskål eller dunk, foder og en form for aktivitet til gnaveren, for eksempel et hamsterhjul, et klatretårn eller en hængekøje. Foder til din gnaver kan bl.a. være fuldfoder, tørret korn, kerner og tørret frugt alt efter arten, hvad du selv fortrækker at købe. Måske vil du også opdage efter noget tid, at de kæledyr selv har en livret.

Lad børnene være ansvarlige for pasningen af kæledyret, så de allerede fra en ung alder kan øve sig i et voksent ansvar, uden at det skal føles som sur pligt.