Skøn karaffel til vin

En pæn og god karaffel til vin pynter ved spisebordet og tjener samtidig et vigtigt formål. Man kan få mange forskellige vinkarafler og karafler af glas, som også kan bruges til andre formål. Det kan være, at du synes, det er en smule forvirrende, når snakken falder på karafler til vin. Hvad er hvad? Hvordan skal de bruges? Hvornår bør man bruge dem? I denne artikel kan du få svar på nogle af de spørgsmål og måske endda lære lidt om vin. Hvorfor bør man dekantere sin vin med en karaffel? Det bør man, fordi man så kan nyde vinen uden at skulle døje med bundfald. Bundfald er fuldstændig harmløst, men det er ikke rart at få i munden. Det føles som fint sand, og det er ubehageligt at have det i munden sammen med den lækre vin. Dekantering forbindes ofte med vine i en vis alder, fordi der typisk er mere bundfald i disse vine. Hvis du planlægger at nyde en ældre vin, er det altså en god idé at rejse flasken op cirka et døgn inden, du har planer om at drikke vinen. På den måde kan bundfaldet nemlig lægge sig i bunden af flasken, hvilket gør det nemmere at dekantere. Dekantering er altså, når man hælder sin vin fra flasken over i en karaffel for at adskille bundfaldet.

Dekantering med din karaffel

Når du skal adskille vin fra bundfald med en karaffel, skal du blot åbne vinflasken, vippe vinkaraflen lidt på skrå og så hælde vinen stille og roligt fra flasken over i karaflen. Under flaskens skulder er det en god idé at stille en relativt kraftig lyskilde som en cykellygte, en lommelygte eller lignende. Man kan nemlig holde øje med, hvornår bundfaldet nærmer sig flaskens skulder, når der er godt lys. Når bundfaldet nærmer sig flaskens skulder, skal du stoppe med at hælde.

Sådan renser du din karaffel

En karaffel kan være ret svær at rense efter brug, fordi den tit har et kunstnerisk design og er kompliceret udført. Jo mere kunstnerisk design og kompliceret udførsel, dets sværere er det at rense karaflen. Det er vigtigt at skylle en karaffel af efter brug, da det er svært at rengøre indtørret vin. Når du skal rense en karaffel, kan du med fordel bruge en af de særlige børster, som er lavet til formålet.